IELTS Speaking Testinde Başarı | 10 Tavsiye

IELTS Speaking (konuşma) testinde başarılı olmak nelere bağlıdır? IELTS sınavından iyi bir notunuzun olması yurtdışına açılan kapınızın anahtarı gibidir. Ancak IELTS sınavına hazırlanmak başlı başına zorlu bir iştir, hele ki Türkiye gibi İngilizcenin Yabancı Dil olduğu bir ülkede yaşıyorsanız. Bu anlamda, İngilizcenin İkinci dil olduğu ülkelerde yaşayanlar ciddi bir avantajı yaşamaktadırlar. Aşağıda bahsettiğim önerileri dikkate alarak IELTS sınavından daha başarılı notlar alabilirsiniz.

IELTS Sınav Formatını Tanımak

Gireceğiniz sınavın yapısına, karşınıza çıkacak soruların nevilerine ve sınav süresince nelere müsaade olup nelere olmadığına dair bilgi edinmeniz, sınav esnasında yaşayacağınız sürprizleri minimize edecektir. Aksi takdirde, maalesef ki, bu sürprizler genel olarak güzel sürprizler olmayacaktır.

1. Tavsiye : Gerçek IELTS sınavlarının speaking bölümlerine dair Youtube üzerinde yüzlerce video mevcut. Özellikle sınavı iyi geçen öğrencilerin sınav boyunca nelere dikkat ettiklerini sınavdan önce gözlemlemenizi tavsiye ederim. Aşağıya örnek bir sınav videosu bırakıyorum.

IELTS Speaking testi 3 bölümden oluşuyor: Birinci Bölüm, tanışmanın ve genel hatlarıyla sınava ısınmanın gerçekleştiği bölümdür. Bu bölümde kendinizi tanıtmanız ve birkaç şahsi deneyimlerinden, hobilerinizden, favori yiyecekleriniz, yaşadığınız yer gibi konular hakkında konuşmanız istenecektir. Konuşmalar içinde  şimdiki zaman, geniş zaman ve geçmiş zamanla cevap vermenizi gerektirecek sorular olacaktır.

Bu tavsiyelere dikkat!

2. Tavsiye: Size yöneltilen soruları iyi tartarak cevap için uygun zaman kiplerini değerlendirin. Sorulara uygun zaman kiplerini kullanmanız notunuzu arttıracak önemli bir değişken olacaktır. Aldığınız IELTS derslerinde anlamın daima merkezde olmasını temin etmek aslında bu sorunu kendiliğinden minimize edecektir.

İkinci bölüm, sınava giren adaya uzatılan bir kartla başlar. Kartın üzerindeki soruya hazırlık yapabilmeniz için size iyi bir şekilde kullanmanız gereken 60 saniye süre verilir. Verilen süre (60 saniye)  sonrasında aday konuşmaya başlar. Sınav yapan kişinin bir girdide bulunması beklenmez.  Adaydan beklenilen, kart üzerindeki soruya takılma, durma yapmadan ve uygun bir şekilde konuşmasıdır. Bu konuşma 1 ila 2 dakika arasındadır. Bu bölümde karşınıza çıkacak soru genellikle sizden bir konu hakkında tanımlama, bir kişiyi ya da nesneyi tasvir etme veya bu şeyin neden önemli olduğuna ilişkin konuşmalardır. Bu anlamda sizi başarıya ulaştırabilecek birkaç önemli husus vardır.

3. Tavsiye: Size tanınan süreyi akıllı bir şekilde kullanın. Kağıdınıza not alırken her hususu yazman yerine sizde çağrışımı oluşturabilecek ana noktaları ve anahtar kelimeleri yazmayı tercih edin. Unutmayın ki, uzun gibi görünse de 60 saniye not almak için pek te uzun bir süre değildir. Size yöneltilen soruda geçen bazı kelimeleri cevabınızda da uygun bir şekilde kullanmaya çalışın. İyi planlanmış bir cevap konuşmanızdaki akıcılığınızı pozitif olarak etkileyecektir. Ancak, sıkça yapılan bir yanlış üzere bazı bağlaçları veya kelimeleri çok fazla tekrar ederek hataya düşmeyin. Bu notunuzu olumsuz etkileyecektir.

Ezberi bilgiler yeterli mi ?

4. Tavsiye: Cevapları asla ezberleme çalışmayın. Çok büyük olasılıkla bunu zaten yapamayacaksınız ve yapsanız bile sizi değerlendirecek kişi ezbere konuştuğunuzun farkında olacaktır. Bunun yerine, sınav öncesinde benzeri sorulara devamlı hazırlık yapın. Böylece hazırbulunuşluluğunuz kendiliğinden ve doğal gelişimi içinde gelişecektir. Hazırlık yaparken tabi ki profesyonel anlamda kullanabilecek  uygun ifadeleri bulmak ve cümlelerinizi bunlarla süsleyebilmek önemli bir husustur.

Ielts speaking 3. Bölümde adayın 2 ayrı konuda konuşması beklenir. Bu konuşmalar daha kapsamlı ve soyut diyalogları içerir. Bu anlamda, adayın kendi deneyimleri yerine genel bir konu hakkında tavsiye, açıklama veya örneklemler vermesi beklenmektedir. Dolayısıyla da uygun kelime kullanımlarının, varsayımların dikkate alındığını ifade edebiliriz.

5. Tavsiye: Cevaplarınızın uzunluğuna dikkat edin. Birinci bölümdeki sorulara 1-3 cümle ile, ikinci bölümdeki soruya toplam 2 dakikayı dolduracak şekilde, ve üçüncü bölümdeki soruya da 3-6 cümle içerisinde cevap vermeyi hedefleyin. Genellikle kısa cevaplar vermek değerlendiricinin sizin konuşma beceriniz üzerinde iyi bir değerlendirme yapma şansını tanımaz. Diğer taraftan, uzun uzadıya cevaplar ise değerlendiricinizin müdahalesini sonuç verebilir. Sınavın sizden istediği ölçülerde cevaplar vermek ise doğru tercih olacaktır.

IELTS Sınavının Nasıl Derecelendirildiğini Bilin!

IELTS sınavlarına ait yönergeleri bilmek işinizi ciddi anlamda kolaylaştıran bir husus olacaktır. Böylece değerlendiricinin neyi ne kadar dikkate aldığını bilecek ve ona uygun bir şekilde sınavınızı yönlendirebileceksiniz. Buraya tıklayarak resmi yönergeye ulaşabilirsiniz.  

6. Tavsiye: 2. Bölümün sorularına doğru gramerle cevap verebilmek için hazırlıklı ol. Gramere ilişkin gerekli kullanımlara hakim olmak, benzeri sorulara daha öncesinde de hazırlıklı olmak gerekir. Gramerin yanlış kullanımı notunuzu olumsuz etkileyecektir.

Bu bölümde sizden genel olarak bir şeyleri tasvir etmeniz ya da açıklamanız beklenecektir. Eğer bu konu hakkında hazır ve uygun bir format üzerinde çalışırsanız, sınavda hissedeceğiniz stres azalacak notlarınız ise artacaktır. Aşağıya hazır bir format bırakıyorum. Kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüzü kullanmayı tercih edin.

Cümlelerinizi süslemek için bazı öneriler!

Soru: describe … (tasfir etmek, açıklamak, betimlemek)Introduction: I would like to talk about … / In this section, I am going to describe…

Present Perfect: I have lived there for 5 years… / I have known him since my childhood… / …. is the most challenging activity  that I have ever tried.

Past: I used to ( verb: do, see, go ) this (event, person, object) quite often when I was…

Present: but today I only (verb) (him, her, it) once in a while.

Description: Try to use advanced adjectives, adverbs when describing such as (extremely, painfully, appealingly, frustratingly, )

Future: In the future, hope to see more of this (person, event) … will be able to (do, perform, practice) this …(sport, event) more often)

Third Conditional: If I hadn’t read that book, my life would have been totally different. / If I had listened to my father, I would not have been… ) If I had know that you were here, I could have visited you)

Second conditional: If I got my dream job I would be grad for the rest of my life / I would never go there alone If I were you / If I won the lottery, I could help the people around the world to (verb)…

IELTS Testine Yönelik Pratikler yapın!

IELTS sınavınızı riske atmayın ve zamanınız varken bol bol pratikler yapın. Böylece konuya çok daha aşina hale geleceksiniz ve verdiğiniz cevapların giderek profesyonelleştiğini göreceksiniz. Bu anlamda yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri ise, sınava giren başarılı adaylara ait videoları dikkatle izlemek, özel kullanımlara hakim olmak için bol bol not almak ve pratik yapmak. Tüm bunları bir öğretmeniniz, partneriniz yoksa bile ayna karşısında kendi kendinize de uygulayabilirsiniz.

7. Tavsiye: IELTS speaking testine çalışmanın en iyi yolu sınava yakın pratikler yapmaktır. Bu anlamda eğer destek aldığınız bir öğretmeniniz varsa, sizi zaten destekleyecektir. Diğer taraftan bir dil arkadaşı edinip, onunla birlikte belirlediğiniz konularda pratikler yapabilirsiniz. Bu anlamda, sıra sıra konuşmanız ve IELTS nin bölümleriyle de uyumlu olmak üzere 1. bölümün sorularına 1-3 cümle ile cevaplar vermeniz, 2. Bölüm için kartlar hazırlayıp, rastgele kart çekip cevap vererek, 3. Bölümdeki soyut konular içinse 3-6 cümlelik cevaplar vererek pratikler yapabilirsiniz. 

8. Tavsiye: Beraber çalışabileceğin birileri yoksa bile kendi başına da yapabileceğin bir çok aktivite bulunuyor. Aynanın karşısında konuşmayı yukarıda örnek olarak vermiştik. Bunun yanı sıra, kendi sesinizi kaydedip, tekrar tekrar düzeltmelerle ilerleme yapabilirsiniz. Olabildiğince doğal konuşmaya dikkat ederek zaman içinde eksikliklerinize yönelebilirsiniz. Özellikle yeni öğrendiğiniz kelime ve ifadelerin okunuşlarına ciddi anlamda dikkat edin. İlk kodlamanın doğru olması çok önemli. Belki biraz tekrar olacak ama, aynı sorulara defaatle cevaplar vererek kendinizi her seferinde daha iyi hale getirebileceksiniz.

Gerçeğe Yakın Ortam Oluşturmanın Önemi

9. Tavsiye: Tüm bu pratikleri yaparken, test olacağınız ortamı ve oradaki durumları da göz önünde bulundurmanız önemli bir husus. Böylece sınav stresinizi azaltmanız da olası. Pratik yaparken kendinize özel, rahatsız edilmeden çalışabileceğiniz ortamları seçmeniz odaklanmanızı da kolaylaştıracaktır. IELTS testinin size vereceği zamanlara da azami şekilde dikkat ederek pratiklerinizi şekillendirin. Belki de gelişiminizi en fazla etkileyecek şey, bu pratikler sonrasında yapacağınız “self-criticize” öz-değerlendirme bölümüdür. Diğer bir deyişle kendi kendinizi değerlendireceğiniz bölüm. Bu anlamda profesyonel yardım almıyorsanız eğer, kendi kendinizi değerlendirerek gelişim haritası çizmek zorundasınızdır.

10.Tavsiye: IELTS için özel dersler almak, bireysel gelişiminizi garantilemek adına alabileceğiniz önemli bir değişken. Bu anlamda yetkin birisiyle, eksiklerinizin giderilmesi ve yol almanız çok daha hızlı olacaktır. Bu sayede, sizin gelişiminize yönelik yapılacak ihtiyaç analiziyle sınava emin adımlarla ilerlemeniz olası hale gelecektir.

Başarılar dilerim.


Online İngilizce özel ders, online ielts özel ders, online toefl özel ders